Opis
Duboko zamrznuti grašak
Čuvanje na -18°C ili niže. Nemojte ponovo zamrzavati nakon odmrzavanja.
Recept
Veganske pljeskavice od graška
2 kašike lanenog semena
7 kašika vode
250g. leblebija, kuvan
1 mali luk, iseckan
1 čen belog luka, seckani
150g. grašak (odmrznuti grašak)
1 kašičica paprike
Sok od ½ limuna
3 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
Šaka peršuna (opciono)
U maloj posudi počnite da mešate laneno seme sa vodom. Ostavite da se zgusne dok pripremate ostatak.
2
Skuvajte leblebije ili koristite prethodno kuvani. Iseckajte luk i beli luk. Odmrznite grašak u hladnoj vodi.
3
U snažnom mikseru ili procesoru za hranu dodajte: leblebije, luk, beli luk, grašak, papriku, limun, brašno, prašak za pecivo, peršun – i obilno prstohvat soli i bibera. Mešajte dok ne dobijete dobru, dobro izmešanu teksturu.
4
Zatim dodajte i mešavinu lanenog semena i pažljivo kašikom izmešajte sastojke. (Smeša će biti malo vlažna i lepljiva.) Rukama oblikujte okrugle pljeskavice.
5
Zagrejte tiganj sa 3-4 kašike ulja. Pržite ih kratko dok ne porumene sa obe strane. Okrenite ih do pola. Rezultat bi trebao biti hrskav, ali mekan iznutra.
6
Poslužite pljeskavice u pljeskavicama ili uz hladnu salatu i preliv.